VI. PULZUS Székelyudvarhelyi Művésztelep

 

Hatodik éve, hogy július közepétől tíz napon át Székelyudvarhelyen a Spanyár-ház és udvara a kortárs képzőművészet bölcsője volt, ahol ragyogó művészi gondolatok öltöttek testet. A művésztelep koncepciója az, hogy a képzőművészek Udvarhelyen alkossanak, vagyis elsősorban az alkotást kívánjuk ösztönözni. Szeretnénk, ha az itteni élmények tárgyiasulnának s gazdagítanák a Képtárat, s ezen keresztül a város gyűjteményének tematikai arculatát. Az egymást követő öt kiadást megért művésztelep szakmai körökben valóságos megbecsülést vívott ki. Mindezt bizonyítja azon tény is, hogy 2014-ben Marosvásárhelyen a Museum Caféban, 2016-ban Csíkszeredán a Megyeháza Galériában, 2017 júliusától pedig Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) állítottuk ki a művésztelep alkotói által az udvarhelyi Képtár hagyatékában került műtárgyakat.

2017. július 17–27. között megrendezésre került VI. PULZUS Székelyudvarhelyi Művésztelep alkotó művészei: DACZÓ Enikő (Sepsiszentgyörgy), KÖVECSI KOVÁCS Imre (Székelyudvarhely), MING-CHIN Tung (Tajvan), NICU Barb (Sepsiszentgyörgy), SOYOUNG Park (Kanada/Dél-Korea), SIPOS Gaudi Tünde (Sepsiszentgyörgy), SZABÓ Réka (Csíkszereda), SZIGETI Gábor Csongor (Budapest), TAMÁS Borbála (Székelyudvarhely), BERZE Imre (Székelyudvarhely).

A táborzáró kiállítás alkalmával – a Kossuth Lajos utcai KÉPTÁR épületében – Túros Eszter művészettörténész (a Csíki Székely Múzeum munkatársa) méltatta a munkákat. A kiállítás szeptember 15-ig látogatható.