XII. Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciája

 

XII. Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciája

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és Haáz Rezső Alapítvány szervezésében (2011. október 3–8. között) XII. alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciája. Az éves rendszerességgel megtartott szakmai fórul mindmáig az egyedüli magyar nyelvű hasonló rendezvény Erdélyben.
Jelen évben a restaurátori etika és a restaurátorok felsőfokú képzése témakörökben hangzanak el előadások. A romániai szakági restaurátor képzéssel kapcsolatos kérdések egy fórum keretében kerülnek megvitatásra, amelyen részt vesznek a jászvásári, nagyszebeni, kolozsvári, temesvári, bukaresti, budapesti, bécsi oktatási intézmények képviselői. Ugyanakkor, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatait bemutató előadások és kisfilm is gazdagítja a kínálatot. A konferencia keretében egy kiállításmegnyitóra is sor kerül, amely a Székelyudvarhelyen rendezett restaurátori tanfolyamok munkáit ismerteti. A program részét képezi a „Boldogság gyere haza” című zenés darab is, amely a múzeum időszakos kiállítótermében kerül bemutatásra.
A XII. Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciát két napos tanulmányút zárja, melynek során a nagyszebeni és kolozsvári egyetemi oktatási központokat és az illető városok jelentősebb múzeumai látogathatják meg a résztvevők.
A rendezvénnyel kapcsolatos információk részletesen olvashatók ide kattintva. Az előadások helyszínéül a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája szolgál, és bárki számára ingyenesen látogathatók.