XVI. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia 2015. október 5–9.

XVI. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

2015. október 5–9.

 

Az évi rendszerességgel megszervezésre kerülő restaurátor konferencia fontos eseménysorozat a múzeumokban dolgozó gyűjteménykezelők,  restaurátorok, egyetemi hallgatók, önálló restaurátor művészek és olyan szakemberek számára akik a műtárgyak korszerű megőrzésével foglalkoznak. A továbbképzés egy másik fontos feladata, hogy lehetőséget biztosítson a nemzetközi kapcsolatok kialakítására valamint esélyt adjon a fiatal restaurátor hallgatóknak a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvényen elhangzó előadásokban egy-egy tárgycsoport konzerválási és restaurálási problémáinak feltárására és megvitatására került sor. A bemutatott tanulmányok teljes román fordítás és angol nyelvű kivonatok kíséretében szerkesztett formában rendszeresen közlésre kerültek az ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetek-be, mely Románia legszínvonalasabb ilyen jellegű szakmai folyóirata. A periodika minden érdeklődő számára digitálisan is elérhető a www.epa.oszk.hu/isis honlapon.

A szakmai előadásokat minden évben tanulmányút követi, melynek során lehetőség nyílik az erdélyi kulturális örökség megismertetésére, állapotának bemutatására. A Bethlen Gábor Alap és a Haáz Rezső Múzeum támogatásával az idén 16. alkalommal sikerül megszervezni a konferenciát. A tanácskozáson 29 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, magyarországi, romániai, vajdasági restaurátorok tolmácsolásában. A program keretén belül – a megőrzés, restaurálás, konzerválás, kutatás és műemlék-helyreállítás témakörben – érdekes restaurálási megoldásokat, korszerű anyagvizsgálati módszereket ismertető előadások hangzanak el ugyanakkor közvetlen szakmai konzultációkra is lehetőség nyílik.

A konferenciához kapcsolódóan, a Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag termében „Megmentett műkincsek” címmel poszter kiállítás nyílik. A kiállítást Kovács Petronella DLA mutatja be. A konferencia regisztrált résztvevői az idén is átvehetik a tavalyi előadásokat magába foglaló ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetek 15. számát, mely a Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadás Kollégiuma és a budapesti Képzőművészeti Egyetem támogatásának köszönhetően 500 példányban jelenik meg.  A résztvevők megismerkedhetnek a múzeum „Lustra. Tudomány, Kultúra, Ismeretterjesztés” c. folyóiratával, a Tudományos Könyvtár által digitalizált, korabeli festékekkel és lakokkal foglalkozó 18. századi német nyelvű kiadvánnyal. Ugyanakkor meglátogathatják az aktuális múzeumi kiállításokat szakavatott tárlatvezetés keretében: „Templomok a föld alatt” (Dr. Sófalvi András régész vezetésével), „Anna – Asszonysors a XX. Században” (Dr. Miklós Zoltán múzeumigazgató vezetésével) „Az erdélyi ónművesség (XVI – XIX. század). Funkció és ikonográfia” (Szappanyos Tünde múzeumpedagógus vezetésével) A háromnapos szakmai programot idén is tanulmányút követi, melynek keretén belül Udvarhelyszék és Nyárád mente műemlék templomainak aktuális helyreállításait tekinthetik meg a résztvevők. Változatos előadásokkal, várjuk a műtárgyak korszerű megőrzése iránt érdeklődő szakembereket, muzeológusokat, az egyházi gyűjtemények képviselőit október 5-9 közötti időszakban a  MÜTF Oktatási Központ előadótermében.

Károlyi Zita. restaurátor

A KONFERENCIA PROGRAMJA