XX. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

2019. szeptember 30. – október 4. között a Városháza Szent István termében már 20. alkalommal kerül megszervezésre az Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia.

A találkozó résztvevői a múzeumokban dolgozó gyűjteménykezelők, restaurátorok, egyetemi hallgatók, önálló restaurátor művészek és olyan szakemberek akik a műtárgyak korszerű megőrzésével foglalkoznak. A konferencia fő témaköre – restaurálási trendek a nagyvilágban – módszertani összehasonlítás, feltételek, lehetőségek, gyakorlat. Ezen témában elhangzó előadások mellett esettanulmányok szintjén egy-egy tárgy restaurálási problémáival is megismerkedhetnek a hallgatók. Felkért előadóink vállalt előadásaikban a külföldön szerzett tapasztalataikat, munkájuk eredményeit osztják meg a résztvevőkkel. A tanácskozáson 26 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, magyarországi, romániai, vajdasági restaurátorok tolmácsolásában. A bemutatott tanulmányok teljes román fordítás és angol nyelvű kivonatok kíséretében szerkesztett formában kerülnek közlésre az ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetek-be, amely Románia legszínvonalasabb ilyen jellegű szakmai folyóirata.

A konferenciához kapcsolódóan a Haáz Rezső Múzeumban két kiállítás bemutatására kerül sor: Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményében, és Megmentett műkincsek – poszter kiállítás. A háromnapos szakmai előadássorozat zárását követően a bukovinai középkori kolostor templomok megismertetésére, állapotának bemutatására. kerül sor.

A változatos előadások kínáló konferencia programja ITT tölthető le.

Támogatók: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Viking kft., Maxoll kft., Friske Pan kft., Amigo&Intercost kft.